Писмо с благодарност към инвеститори и акционери

Уважаеми инвеститори и акционери,

Искаме да благодарим на всички Вас за доверието, което ни гласувахте да направим едно от малкото успешни първични публични предлагания (IPO) в цяла Европа от началото на годината и съответно от настъпването на пандемията от Covid-19 на континента.

Това, че IPO-то съвпадна с един от най-големите глобални кризи и съпътстващите сътресения на световните финансови пазари, прави успехът му толкова по-значим. Участието на толкова много инвеститори (90 институционални и индивидуални инвеститора) в тези смутни времена ни дава увереност, че вървим в правилната посока и се превръща в изключително положителен тест за цялата стартъп екосистема.

На фона на забраните за нови позиции в редица институционални инвеститори, липсата на ликвидност особено при асет мениджърите, както и нагласата за спестяване на “бели пари за черни дни” сред индивидуалните инвеститори, беше истинско предизвикателство да доведем емисията до успешен край, но ние никога не сме се боели от трудности.

Искрено вярваме, че сред мнозина от хората, с които се видяхме през последния месец, намерихме истински сподвижници, които ще ни подкрепят и в бъдеще. Напълно разбираме и тези инвеститори, които в такъв тежък момент за световната икономика, решиха да бъдат по-консервативни и да не участват в предлагането, но вярваме, че те ще се включат активно при вторичната търговия на акциите.

Все пак най-важното е, че успяхме да постигнем основните цели, които си бяхме поставили:

1. Подкрепата на поне един пенсионен фонд

Тук искаме специално да благодарим на ДСК-Родина. Те също като нас застъпват тезата, че трябва да се помага на българските компании да пробият на световните пазари и истински споделят нашата мисия “We help local heroes build global success”. Може да сме пристрастни, но поведението на пенсионните фондове в моменти на криза като настоящия, които управляват нашите и вашите пари, трябва да е именно в подкрепа на родните предприемачи и местната икономика.

2. Участието на поне един асет мениджър

Освен самите Карол, които най-добре познават компанията и портфолиото ни, Експат Капитал, един от най-опитните асет мениджъри, също подкрепи нашето IPO.

3. Широка база от инвеститори

Както вече споменахме 90 различни инвеститори записаха акции, което според нас ще допринесе и за добра бъдеща ликвидност при търговията. Средния размер е над 23 хил лв., а този при индивидуалните инвеститори е около 7 хил лв. Екипът на Eleven и Илевън България ООД също се включиха в емисията, което само може да ви вдъхне допълнителна увереност, че стоим зад думите си.

4. Допълнителен капитал за подкрепа на портфейла

Тези 2.1 млн лева, които набрахме, ще са от изключителна полза за подкрепа на портфейла особено в несигурните времена, каквито несъмнено предстоят до края на годината. Успехът на настоящата емисия ни дава увереност, че може да се разчита на екосистемата и инвестиционната общност в България и ни насърчава да ускорим плановете си за следващи фондове, както и листване на отделни портфолио компании.

Не на последно място трябва да благодарим на Карол за професионализма, лоялността и усилията, които проявиха в тази изключително напрегната обстановка. Дори и за момент не се поколебаха, което вдъхна увереност и на нас да доведем записването до успешен край. А така също и на адвокатската кантора TBK, които ни съветваха по правните аспекти на публичното предлагане и ни предпазиха от възможни грешки. 

В заключение трябва да споменем, че в крайна сметка успехът се дължи на силното представяне на портфолио компаниите. Всички те са онлайн отдавна, а част от служителите им са разпръснати по света и работят отдалечено по принцип, което им позволява да продължават да растат дори и в настоящата среда. Независим колко продължи настоящата криза, не най-силните или най-големите, а най-гъвкавите и приспособими към промените ще оцелеят.

Горди сме, че част от тях също дават личен пример как може да се помогне в тази криза, като маските, които произведе и дари Angel Baby, или информационните табла за статуса на COVID-19, които създаде A4Everyone. А за тези от вас, чиито деца са на дистанционно обучение, препоръчваме боите на Escreo, с които лесно може да превърнете някоя стена вкъщи в дъска за писане и рисуване.

Още веднъж ви благодарим! Бъдете здрави и все така смели в инвестиционните си решения.

Екипът на Eleven